Beeldmerk klein zonder ondertitel

Als u loopt met een beenprothese zijn soepele schoenen met een stroeve zool aan te raden, bijvoorbeeld stevige sport- of wandelschoenen (zie ook verderop: hakken of niet?). Denk bij het kiezen van schoenen ook aan uw gezonde voet, want die wordt nu waarschijnlijk zwaarder belast.

tipSchuurpapier

Met name geklede herenschoenen hebben vaak een dunne zool die weinig ondersteuning biedt en glad is. Een schuurpapiertje aan de buitenkant langs de zool halen maakt ze minder glad.

Zooldikte

Bij sommige protheseknieën (bijvoorbeeld een C-leg) is het mechanisme afgesteld op een bepaalde dikte van de schoenzool. Als u dan een keer andere schoenen draagt, loopt u minder soepel en moet de afstelling aangepast worden.

Met mijn dochter naar het altaar

‘Mijn doel was om met mijn dochter naar het altaar te lopen in mijn nette pak, met nette schoenen. Normaal draag ik stevige sportschoenen, maar die hebben een dikkere zool dan mijn nette schoenen dus ik moest wel even langs bij de instrumentmakerij om mijn knie op die nette schoenen te laten afstellen.’ 

Eénhandig veters strikken

Als u een hand mist, kan het handig zijn om schoenen met een klittenbandsluiting of rits te kiezen. U kunt ook leren om met één hand veters te strikken. Vraag eventueel een ergotherapeut om hulp. Of bekijk dit filmpje.

Hakken of niet?

Platte schoenen zijn niet altijd de veiligste optie. Dit hangt af van het soort prothesevoet dat u gebruikt. Soms is een klein inlegzooltje een goede oplossing. Vraag advies aan uw instrumentmaker. 

Er zijn tegenwoordig zelfs prothesevoeten met een instelbare hakhoogte voor mensen die verschillende soorten schoenen willen kunnen dragen. Er is ook een adapter waarmee je snel kunt wisselen tussen verschillende prothesevoeten.

Pas wel op met (te) hoge hakken als uw prothese daar niet op ingesteld is. Hoge hakken kunnen u het gevoel geven voorover te vallen. Als u een prothese met een kniegewricht draagt, kan de knie hierdoor onverwacht doorbuigen waardoor u valt.

Rubberen hakken

‘Ik koop graag schoenen met rubberen hakken. Hiermee glijd ik minder snel uit. NB: overleg wel eerst met je instrumentmaker of dit in jouw geval handig is. Sommige prothesevoeten vragen juist om een harde hak.’ 

Linker- of rechterschoen

Op de website van KorterMaarKrachtig staat een Schoenenmarktplaats met gratis 'enkele' schoenen.

Afknippen of wegdoen

‘Ik baal er nog steeds van als ik een pijp van een mooie broek moet afknippen of één schoen moet wegdoen, dat blijven toch verdrietmomentjes.’ 

Laarzen aantrekken

Met een plastic zakje over de prothesevoet is het gemakkelijker om laarzen aan en uit te trekken. Kaplaarzen kunnen sneller worden aangetrokken als er een snee in gemaakt wordt. Er zijn ook regenlaarzen en -laarsjes te koop waar je met een prothese heel gemakkelijk in kunt, bijvoorbeeld van het merk Gevavi. De kinderlaarsjes van de Hema schijnen ook goed te gebruiken te zijn met een prothese.

Teenslippers

Met een prothese kunt u best teenslippers dragen. Als u aan de achterkant een elastiek bevestigt, verliest u ze niet tijdens het lopen. Het is natuurlijk helemaal leuk als u de nagels van uw prothesevoet een kleurtje  geeft!