De eerste tijd na een amputatie zult u nog geen prothese hebben en hebt u hulp en hulpmiddelen nodig. Als u maar één hand of been tot uw beschikking hebt, worden allerlei dagelijkse handelingen een stuk minder eenvoudig. Wat lukt nog wel en waar hebt u hulp bij nodig, en welke hulp dan precies? Welke hulpmiddelen zijn er en hoe zit het met het aanvragen en de vergoeding?
Specifieke situaties
We gaan in dit gedeelte van de website ook in op hulpmiddelen voor een aantal specifieke situaties.
- Advies ergotherapeut
- Verplaatsen in en om huis
- Eten en drinken, boodschappen, huishouden
- Computer, telefoon en tablet
- Woningaanpassingen
Revalidatieteam en revalidatietechniek
Als u na de amputatie gaat revalideren, zullen de leden van uw revalidatieteam u begeleiden bij het oppakken van uw dagelijks leven, met name de ergotherapeut. Voor hele specifieke, persoonsgebonden hulpmiddelen kunt u te rade gaan bij de afdeling revalidatietechniek in het revalidatiecentrum. Denk bijvoorbeeld aan een hulpmiddel om een muziekinstrument te bespelen.
Ervaringsdeskundigen
Ook op dit gebied kunnen anderen die u zijn voorgegaan van grote waarde zijn. De medewerkers van uw revalidatieteam kunnen u met hen in contact brengen. U kunt ook via KorterMaarKrachtig in contact gebracht worden met iemand in een vergelijkbare situatie. En op internet zijn veel websites en ‘how to’-video’s te vinden die u op ideeën kunnen brengen.
Aanvragen en vergoeding van hulpmiddelen
Er zijn verschillende instanties betrokken bij de vergoeding van aanpassingen, hulpmiddelen en voorzieningen. Om te beginnen zijn dat uw zorgverzekering, het Wmo-loket in de gemeente waar u woont en UWV (voor werkgerelateerde aanpassingen en vergoedingen). In Financiën leest u meer over de vergoedingen en over wat u waar kunt aanvragen.