Motor
Motorrijden na een amputatie is mogelijk maar niet voor iedereen. Wilt u meer weten? De projectgroep Motor Mobiliteit voor Gehandicapten begeleidt mensen met functiebeperkingen in de procedure om het motorrijbewijs te behalen en (weer) te gaan motorrijden. Er worden oplossingen geboden voor veel technische en procedurele problemen die hierbij kunnen ontstaan. Ze hebben ook een proefopstelling waarmee allerlei metingen gedaan kunnen worden om te bepalen of motorrijden voor u veilig en haalbaar is.
Vraag bij uw gemeente na of u een tegemoetkoming kunt verwachten in de kosten voor aanpassingen aan auto of motor.
Lees meer over motorrijden met een korte arm of armamputatie op de website nikstekort.nl.
Scooter en bromfiets
Volgens de wet kan en mag u scooter- of brommerrijden met een amputatie. U hebt wel een geldig bromfietsrijbewijs nodig en u moet het stuur goed kunnen vasthouden dus waarschijnlijk hebt u een prothese of orthese nodig. Ook moet de scooter of bromfiets over twee bedienbare remmen beschikken. Het kan zijn dat hiervoor aanpassing van de scooter of bromfiets nodig is.
Veiligheid!
Er is vooralsnog geen speciale regelgeving voor scooter- of bromfietsrijden met een beperking. Toch raden wij u aan om dezelfde veiligheidsmaatregelen in acht te nemen die gelden voor motorrijden. Dit kan grote problemen voorkomen als u bij een ongeluk betrokken raakt, ook financieel. Als u onveilig rijdt, bent u namelijk niet verzekerd en keert de verzekering wellicht niet uit.
Persoonlijk advies
Als u advies wilt of meer wilt weten over de mogelijkheden voor een prothese of andere aanpassingen kunt u terecht bij een revalidatiecentrum in de buurt of bij Stel Orthopedie in Assen. Voor aanpassing van uw brommer of scooter kunt u advies vragen bij de projectgroep Motor Mobiliteit voor Gehandicapten (MMvG).