Beeldmerk klein zonder ondertitel

Het hele traject bestaat uit verschillende stappen, zoals kiezen, uitproberen, aanmeten, passen, aanpassen en leren gebruiken van de prothese. 

De stappen staan uitgebreid beschreven inde brochure ‘Hoe krijg ik een prothese?’ van KorterMaarKrachtig. Deze brochure is gebaseerd op de ‘Module Prothesezorg: arm- en beenprothesen’. In deze module hebben alle organisaties en instellingen die in Nederland betrokken zijn bij de prothesezorg hun werkwijze en afspraken vastgelegd.

Keuze

Welke prothese voor u geschikt is hangt van uw situatie en wensen af. De één geeft de voorkeur aan een prothese voor korte afstanden binnenshuis en gebruikt verder liever krukken en een rolstoel. De ander gaat voor de meest geavanceerde hightech oplossing voor een actieve leefstijl.

Met welk doel wilt u de prothese gaan gebruiken? Allerlei factoren kunnen een rol spelen.

  • Hoe woont u, bijvoorbeeld op een dijk, in een flat met of zonder lift, met een grote tuin?
  • Woont u alleen, met anderen of met een gezin?
  • Zorgt u voor kinderen of kleinkinderen of een huisdier?
  • Wat voor opleiding of werk doet u? Werkt u bijvoorbeeld achter de computer of op een bouwplaats?
  • Wat deed u graag vóór de amputatie?
  • Heeft u bepaalde dromen voor de toekomst?

De brochure ‘Van amputatie tot prothese’ van KorterMaarKrachtig geeft informatie over verschillende soorten prothesen om u te helpen een goede afweging te maken.

Aanmeten en passen

Prothesezorg is zorg op maat. Iedere cliënt is anders. Uw persoonlijke situatie en wensen zijn altijd het uitgangspunt. Soms krijgt u eerst een oefenprothese om een bepaald type prothese uit te proberen. In het begin zult u regelmatig met uw prothese terugkomen om pasvorm en gebruik steeds beter af te stemmen. Het kan ook zijn dat uw amputatiestomp nog verder slinkt. De koker van uw prothese moet daar dan weer op worden aangepast. Er is geen vaste tijdsduur voor deze fase te geven, dit verschilt van persoon tot persoon.

Orthopedisch technoloog

De orthopedisch technoloog – ook wel orthopedisch instrumentmaker – is gespecialiseerd in het maken van prothesen en orthesen. Meestal werkt uw revalidatiearts samen met een bepaalde instrumentmakerij, maar in principe bent u vrij om zelf te kiezen (en ook om een second opinion te vragen bij een ander).

Technoloog of instrumentmaker?

Tegenwoordig spreken we liever van ‘orthopedisch technoloog’ dan van ‘instrumentmaker’, omdat dit mooie vak breder is dan alleen het ‘maken van instrumenten’. Toch wordt de term ‘orthopedisch instrumentmaker’ in de dagelijkse praktijk ook nog vaak gebruikt. Op deze website gebruiken we beide termen daarom door elkaar.

Communicatie

Een goede relatie met uw orthopedisch technicus is belangrijk voor een goed resultaat, want u zult waarschijnlijk vele jaren samen optrekken. Geef het daarom aan als er in de communicatie iets niet goed gaat. Dit kan lastig zijn omdat het kan aanvoelen alsof u kritiek geeft. Het helpt als u eerlijk vertelt wat uw ervaring is en vraagt hoe de ander dit ziet. Komt u er samen echt niet uit dan heeft u altijd het recht om naar een ander te gaan voor een second opinion.