Beeldmerk klein zonder ondertitel

Er zijn verschillende instanties betrokken bij de vergoeding van aanpassingen, hulpmiddelen en voorzieningen. Om te beginnen zijn dat uw zorgverzekering, het Wmo-loket in de gemeente waar u woont en het UWV (Uitvoeringsinstituut voor werknemersverzekeringen, voor werkgerelateerde aanpassingen en vergoedingen). 

Zie ook www.regelhulp.nl, een website van het ministerie van VWS met informatie over het aanvragen van allerlei soorten hulp en zorg in Nederland.

tipOndersteuning

U hebt recht op onafhankelijke cliëntondersteuning via de gemeente waar u woont.

Wat zijn aanpassingen, hulpmiddelen en voorzieningen?

Deze begrippen worden in de praktijk vaak door elkaar gebruikt. Dit is wat wij eronder verstaan:

  • Aanpassingen zijn aangepaste voorwerpen en aanpassingen in huis die het leven met een beperking gemakkelijker en veiliger maken, zoals een speciaal voor u gemaakte aanpassing om een muziekinstrument te bespelen of in uw huis aangebrachte steunen bij het toilet, een traplift of extra trapleuningen.
  • Hulpmiddelen zijn voorwerpen die het leven met een beperking gemakkelijker maken. Deze voorwerpen zijn niet persoonsgebonden.
  • Onder voorzieningen verstaan we minder tastbare zaken, zoals regelingen en bijdragen in bepaalde kosten. Denk bijvoorbeeld aan inkomensondersteuning of een persoonsgebonden budget.
tipVraag advies

Het is aan te raden om advies over passende aanpassingen, hulpmiddelen en voorzieningen te vragen aan een revalidatiearts, ergotherapeut of fysiotherapeut omdat er zoveel factoren meespelen. Bij de meeste revalidatiecentra kunt u ook verschillende opties uitproberen en leren gebruiken. Vraag uw revalidatieteam of zoek een revalidatiecentrum bij u in de buurt (verwijzing van huisarts nodig).

Zorgverzekering

Als u na uw amputatie een prothese nodig hebt, dan zal uw verzekeringsmaatschappij (in de meeste gevallen) alle kosten hiervoor vergoeden. Dit is vastgelegd in de Zorgverzekeringswet (Zvw). Voor meer informatie over het aanvragen van een prothese zie Prothesen.

U moet in sommige gevallen rekening houden met een eigen bijdrage of ‘eigen risico’. De hoogte van deze eigen bijdrage kunt u bij uw eigen verzekering opvragen. Het is verstandig om altijd vooraf te checken bij uw zorgverzekeraar wat er precies vergoed wordt en hoe het zit met uw eigen bijdrage. Lees meer op de website van de rijksoverheid

Wmo en gemeente

Gemeenten hebben de taak om te zorgen dat mensen zo lang mogelijk en zo zelfstandig mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De gemeente geeft daarom ‘ondersteuning thuis’ via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Iedere gemeente organiseert dit op zijn eigen manier. Sommige gemeenten kiezen voor een Wmo-loket en andere gemeenten kiezen voor sociale buurt- of wijkteams waar mensen terecht kunnen met hun hulpvraag. Wat zo’n team precies doet, verschilt ook weer per gemeente. Informeer naar de mogelijkheden bij de gemeente waar u woont. Vind uw Wmo-loket

De gemeente is de plek voor het aanvragen van hulpmiddelen zoals een rolstoel of traplift. Onder ‘hulpmiddelen’ vallen in dit geval ook minder voor de hand liggende zaken als huishoudelijke hulp, aangepast vervoer (regiotaxi en Valys) en een gehandicaptenparkeerkaart of een gehandicaptenparkeerplaats voor het huis.

Niet alles vergoed

Er zijn ook hulpmiddelen die niet vergoed worden maar die u zelf moet betalen, zoals bijvoorbeeld een trippelstoel, beugels voor in de badkamer of een rollator. De medewerker van het Wmo-loket van de gemeente kan u informeren om welke hulpmiddelen het gaat.

Vaste leveranciers

De gemeente werkt vaak met vaste leveranciers die een standaard basisproduct leveren. U kunt niet kiezen voor persoonlijke voorkeuren. Als het mogelijk is, kunt u een hulpmiddel natuurlijk zelf betalen, maar een andere optie is het aanvragen van een persoonsgebonden budget (pgb) waarmee u zelf een hulpmiddel kunt inkopen. Hieraan zijn wel voorwaarden verbonden. Informeer u goed, want het heeft ook nadelen. Lees meer hierover op de website van Scouters.

Persoonsgebonden budget (pgb)

Een persoonsgebonden budget (pgb) is een bedrag waarmee u zelf de benodigde zorg, hulpmiddelen of ondersteuning kunt inkopen. Alles over het pgb vindt u op de website van PerSaldo.

UWV

UWV regelt onder bepaalde voorwaarden voorzieningen en aanpassingen voor werk en onderwijs van u of uw kind. Lees meer op de website van het UWV.

tipLeg communicatie vast

Zet alle communicatie rond uw aanvragen op papier of in e-mails (ook rechtsgeldig). Noteer ook namen en data van gesprekken, wat u precies besproken hebt en welke afspraken er gemaakt zijn.

Sporthulpmiddel

Komt u na een aanvraag bij de Wmo, Zorgverzekeringswet (Zvw), Wet Langdurige Zorg (Wlz ) of UWV geld tekort voor de aanschaf van een sporthulpmiddel of is uw aanvraag afgewezen, dan kunt u bij Uniek Sporten Hulpmiddelen een aanvraag indienen voor een bijdrage in de kosten (met steun van het ministerie van VWS). Bij Uniek Sporten zijn ook hulpmiddelen te leen om uit te proberen voordat u ze zelf aanschaft.  Lees meer op de website van Uniek Sporten.

Voor ouders

Hoe zit het precies met kinderhulpmiddelen en vergoedingen daarvoor? Bekijk de informatie over wetgeving en vergoedingen op de website van (Sch)ouders, een ervaringskenniscentrum voor ouders waar u nog veel meer kunt vinden over ouderschap van een kind met een beperking.