Beeldmerk klein zonder ondertitel

Er zijn enkele regelingen voor inkomensondersteuning waar u wellicht een beroep op kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan inkomensondersteuning van de gemeente, regelingen voor arbeidsongeschikten, zorgtoeslag of extra kinderbijslag als uw kind een beperking heeft. Zie voor meer informatie over de genoemde regelingen dit overzicht op www.meerkosten.nl.  Meerkosten.nl is een website van Ieder(in), een landelijk netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte.

Huurtoeslag

Huurtoeslag is een algemene regeling voor mensen met een relatief hoge huur en een laag inkomen. Voor mensen met een handicap gelden in een aantal gevallen ruimere regelingen. Lees meer op de website Meerkosten.nl.

Tegemoetkoming specifieke zorgkosten

Als u voor lange tijd of voor altijd een handicap hebt, hebt u waarschijnlijk veel extra kosten, bijvoorbeeld het jaarlijkse eigen risico van de zorgverzekering, kosten van reizen van en naar ziekenhuis of revalidatiecentrum en kosten voor de aanschaf van hulpmiddelen. Als u een laag inkomen hebt, kunt u voor deze kosten soms een tegemoetkoming aanvragen. Lees meer op de website Meerkosten.nl

Lager tarief autobelastingen (rolstoel)

Als u uw auto gebruikt voor het vervoer van (iemand in) een rolstoel, zijn er twee regelingen waar u mogelijk gebruik van kunt maken. Lees meer op de website Meerkosten.nl

Belastingvoordeel

Er zijn nog steeds een aantal mogelijkheden om belastingvoordeel te krijgen bij het doen van uw aangifte inkomstenbelasting. Meerkosten.nl geeft een overzicht. Hier staan ook instructies, bijvoorbeeld voor de aftrek van zorgkosten, en er worden ook organisaties aangegeven die u hierbij kunnen helpen.

Fondsen en andere bronnen

Naast wettelijke regelingen en vergoedingen zijn er ook fondsen voor individuele hulp waar u onder bepaalde voorwaarden aanspraak op kunt maken als u voor een vergoeding nergens anders terecht kunt (dus niet bij uw zorgverzekeraar, uw gemeente of het UWV). Er zijn de laatste jaren helaas wel steeds minder mogelijkheden, dus de kans is niet erg groot, maar proberen kan altijd. Houd er rekening mee dat het aanvragen van fondsen veel tijd in beslag kan nemen. 

Zaken waarvoor fondsen beschikbaar zijn, zijn bijvoorbeeld vakantie, een aangepast vervoermiddel of studeren. Ook zijn er fondsen en stichtingen die niet persoonlijk iemand helpen maar wel projecten financieren voor gehandicapten zoals Fonds Gehandicaptensport of NSGK.


tipWacht met aanschaffen

Let erop dat de meeste fondsen alleen geld uitkeren voor aankopen die nog niet zijn gedaan!

Crowdfunding

Steeds vaker proberen mensen via crowdfunding geld bij elkaar te krijgen voor een behandeling of aanpassing die ze zelf niet kunnen financieren (bijvoorbeeld een aangepaste auto of sportprothese). Online is hierover veel informatie te vinden en verschillende platforms bieden uitleg en ondersteuning.