Lopen en loophulpmiddelen
Na een beenamputatie zult u - zeker de eerste tijd - hulpmiddelen nodig hebben bij het verplaatsen, zoals krukken, een looprek of rollator, een trippelstoel en een rolstoel. En ook als u later wel een prothese hebt, zult u hulpmiddelen nodig hebben voor de momenten dat u uw prothese niet aanhebt.
Zodra uw balans goed genoeg is, kunt u overwegen of de steun van een wandelstok tijdens het lopen voldoende is. Ze zijn er in verschillende soorten: opvouwbaar, met een zitje, met drie poten en met een sta-op-handvat.
Handige hulpjes
Denk ook aan andere handige hulpjes in huis, zoals een automatische deuropener, een drempelhulp (schuine plank voor over de drempel) of een traplift.
Antislip
Gebruik speciale antislipzolen voor onder je schoenen en ijsdoppen voor onder ja wandelstok of krukken als het buiten glad is.
Traplopen
Tijdens uw revalidatie leert u traplopen met krukken.
Rugzak
Gebruik een rugzak om spullen mee te nemen als je de trap op- of afgaat, zodat je je handen vrij hebt om de leuning en je krukken vast te houden.
Zittend verplaatsen
- Rolstoel
Er zijn veel soorten rolstoelen. Welke voor u geschikt is, hangt af van uw persoonlijke situatie en uw wensen voor het gebruik. Een advies van een ergotherapeut bij een revalidatiecentrum is hierbij onmisbaar. Vraag uw huisarts om u door te verwijzen naar een revalidatiearts.
Voorbereiding
Denk vast na over deze vragen:
- Wilt u de rolstoel binnen of buiten gaan gebruiken, of allebei?
- Gaat u de rolstoel dagelijks gebruiken of alleen af en toe als u de prothese niet aan kunt?
- Wilt u vooral geduwd worden of gaat u de stoel zelf voortbewegen?
- Moet de stoel mee te nemen zijn in de auto? NB Check ook de afmetingen van de laadruimte als u een eigen auto hebt.
- Wat voor zitkussen past bij u? Is bijvoorbeeld extra ondersteuning van het geamputeerde been nodig?
- Trippelstoel
Dit is een soort bureaustoel op wielen waarmee je je binnenshuis kunt verplaatsen door af te zetten met je voet of voeten. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn tijdens het koken of bij andere huishoudelijke klusjes zoals het vouwen van de was.
- Scootmobiel
Voor de korte afstanden rondom uw huis zult u misschien gebruik gaan maken van een scootmobiel. Deze kan via de gemeente worden aangevraagd, een ergotherapeut kan u hierbij helpen.
Zie ook de informatie over mobiliteit op de website van Scouters.