Beeldmerk klein zonder ondertitel

Bij het vinden of hervatten van werk kunnen allerlei vragen meespelen.

  • Hoe vind ik werk dat bij mij past?
  • Wat vertel ik bij mijn sollicitatie?
  • Hoe zit het financieel?
  • Welke hulpmiddelen of aanpassingen zijn er mogelijk?
  • Wie kan mij ondersteunen bij het zoeken van werk?
  • Welke oplossingen zijn er voor eventuele problemen waar ik tegenaan loop? Denk bijvoorbeeld aan:
    • Eénhandig typen
    • Moeite met bepaalde specifieke handelingen
    • Langzamer tempo
    • Overbelastingsklachten
    • Onzekerheid
    • Onbegrip

Op de website Nikstekort.nl staat veel informatie die kan helpen bij het beantwoorden van deze vragen. De site is in eerste instantie gemaakt voor jongeren met een korte arm of armamputatie, maar ook volwassenen zullen er zeker wat aan hebben.

Lees meer over de financiële kanten, belastingzaken en het aanvragen van hulpmiddelen, voorzieningen en aanpassingen in Financiën.

Hulpmiddelen en aanpassingen

Afhankelijk van uw persoonlijke situatie kunt u veel hebben aan hulpmiddelen en aanpassingen op de werkplek. Denk aan de juiste hoogte van uw bureau, een goede stoel of een aangepast toetsenbord. Het is zinvol om in kaart te brengen wat u kunt en wat niet meer gaat en waar u aanpassingen of hulpmiddelen of een andere oplossing voor nodig heeft.

tipAdvies van ergotherapeut

Schakel een ergotherapeut in met ervaring met aanvragen van hulpmiddelen. Dit kan ook eerstelijns!
Zie Advies ergotherapeut en lees meer over vergoeding en aanvragen van hulpmiddelen en aanpassingen in Financiën.

Als u in loondienst werkt (re-integratie)

Uw werkgever en de bedrijfsarts hebben misschien al (regelmatig) contact met u gehad. In de meeste gevallen brengt de bedrijfsarts samen met u de problemen in kaart en kijkt dan met u wat er allemaal moet gebeuren voordat u uw werk kunt hervatten. Uiteindelijk zou dit moeten resulteren in een plan van aanpak. Een goede revalidatie is daar een van de stappen in.

Uw werkgever moet zich houden aan de afspraken in het plan van aanpak. Als uw werkgever dit niet doet, ontstaat er een risico dat hij langer dan twee jaar uw loon moet doorbetalen. Ook u moet zich houden aan het plan. Wanneer u dit niet doet ontstaat er het risico dat u na twee jaar ziekte geen uitkering ontvangt en zelfs ontslagen kunt worden. Samen met de bedrijfsarts kijkt u bij terugkeer of u uw functie nog goed kunt uitoefenen en of er aanpassingen in uw takenpakket en voorzieningen op uw werkplek nodig zijn.

  • Na één jaar

Voordat het eerste ziektejaar voorbij is, gaat u samen met uw werkgever en de bedrijfsarts kijken wat er nodig is om weer op de werkplek terug te komen. Uw werkgever moet van dit gesprek een schriftelijk verslag maken en aan u laten lezen. Dit verslag wordt onderdeel van een re-integratieverslag. Het re-integratieverslag is voor het UWV belangrijk om te kunnen beoordelen of u en uw werkgever zich aan de afspraken hebben gehouden.

Als u voorzieningen en aanpassingen op uw werkplek nodig heeft, dan kan uw werkgever daarvoor subsidie aanvragen bij het UWV. Vertel dit uw werkgever alvast. Vraag ook aan de maatschappelijk werker in uw revalidatieteam wat er nog meer mogelijk is.

  • Wat kunt u doen?

Laat het uw bedrijfsarts en uw werkgever weten als u weer graag terug wilt komen op uw werk. Probeer voor zover mogelijk regelmatig met uw werkgever contact te houden. Het is ook belangrijk dat u uw afspraken bij de bedrijfsarts of verzekeringsgeneeskundige nakomt. Wanneer u niet kunt (omdat u bijvoorbeeld opgenomen bent in een revalidatiecentrum) laat hen dat dan weten.

Als u geen werkgever hebt

Als u op dit moment geen werkgever heeft en al een uitkering via het UWV ontvangt, kan een verzekeringsgeneeskundige van het UWV een plan van aanpak voor de toekomst met u maken. Het UWV is een instantie die van de Nederlandse overheid de opdracht heeft gekregen om arbeid te stimuleren en voor een grote groep mensen mogelijk te maken. Het UWV controleert of werkgevers en werknemers zich houden aan de regels en afspraken van de overheid. Als werken voor u echt niet meer mogelijk is zal het UWV u (tijdelijk) van een uitkering voorzien.

Op de website van het UWV kunt u veel informatie vinden over wet- en regelgeving rond ziekte en re-integratie.

Uitkering

Het UWV (Uitvoeringsinstituut voor werknemersverzekeringen) beoordeelt of een werknemer/verzekerde recht heeft op een uitkering volgens de bestaande regelingen en wetten, en bepaalt de hoogte en de duur van deze uitkering. Daarnaast verstrekt het UWV de uitkeringen.

Vraagt u zich af of u in aanmerking komt voor een uitkering? Bespreek uw vragen met een maatschappelijk werker (bij uw revalidatiecentrum of via uw huisarts) of met uw bedrijfsarts. Zij zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van uitkeringen.